Till innehållet

Visa din selfie!

Vilken selfie är du? Träningsselfienaktivistselfienselfien i spegeln, hålla-mobilen-på-armslängds-avståndsselfien, smileyselfien, kaninöronselfien 

Selfie var årets nyord i Språkrådets nyordslista 2013. Samma år togs det in i Oxford DictionariesSelfie betyder: ett fotografi du tagit av dig själv, med din smartphone, och delat på sociala medier. 

Selfien liknar ett traditionellt självporträtt, som ju människor i alla tider sysslat med att skapa, men ändå är det inte riktigt det. Selfien är en bild vi skapar av oss själva som kan berätta många olika saker om oss. Den stora skillnaden från andra självporträtt är att bilden oftast omedelbart delas på sociala medier. Med allt vad det innebär av att synas och få likes och kommentarer av andra. 


Intervju med vår bildantikvarie Elisabeth Boogh. Foto: Niclas Lindegård

Vad betyder selfien för dig? Varför tar du selfies och varför delar du dem på sociala medier? 

Stockholms läns museum samlar foton som delats på sociala medier. Vill du bidra med din bild till samlingarna? Vi kan inte lova dig evigt liv, men din selfie kommer att finnas kvar! Ladda upp den på Samtidsbild eller genom appen med samma namn. Tagga din bild med “selfie” och berätta gärna vad den betyder för dig. 

Här kan du se selfies som redan finns i samlingen. Din bild kommer också att finnas här när du laddat upp den. 

Ladda ner Samtidsbildsappen


close-icon