Till innehållet

Samtidsbild

Samtidsbild är Stockholms läns museums samling av digitala bilder tagna av invånarna i länet. Bilderna vi tar med våra mobilkameror är flyktiga, risken är stor att de inte kommer att gå att samla in till museerna i framtiden. Sättet vi tar bilder på förändras också snabbt, vem hade väl trott att det skulle bli populärt att fota sina fötter?!

Länsinvånarnas fotografier skapar en förståelse för vår samtid och de kommer att berätta för kommande generationer om hur livet var i Stockholms län på 2000-talet. För att museets fotosamling ska kunna berätta om oss alla måste den innehålla en mångfald av berättelser och perspektiv från många människor. Därför bjuder länsmuseet in alla som bor i länet att vara med och skapa vårt gemensamma kulturarv. Fotografierna lagras för framtiden i museets digitala fotoarkiv.

Varför samlar museet in digitala fotografier?

Fotografierna i museernas samlingar är idag en väsentlig del av vår historia och används ofta som källmaterial. Därför samlar vi både nya, digitala fotografier och äldre analoga fotografier. Att vi inriktar oss på att samla nya digitala fotografier beror på att de i många fall är flyktiga till sin natur och inte lika stabila som äldre pappersbilder och glasplåtar. Digitala bilder finns ofta i mobiltelefoner eller på hårddiskar som kan krascha och försvinna och även de vanligaste filformaten, tiff och jpeg kan bli svåra att hantera i framtiden. Sättet vi tar bilder på och vad vi väljer att fotografera förändras också snabbt och det vill vi fånga upp. Det kan till exempel vara selfies (självporträtt tagna med mobilkamera) eller bilder av maten vi äter. Tillsammans innebär detta att vi inte vill eller kan vänta med att samla in vår tids fotografier.

Var hittar jag bilderna?

Under rubriken “Samling pågår” hittar du alla bilder. Du kan söka på samlingar som Fisksätra 2021, Min Liljeholmskaj, Dokumentation 14.53 och flera andra. Eller leta helt fritt bland alla bilder. Titta också under rubriken “Galleri”, här finns ett urval av alla fantastiska bilder och texter som kommit in under genom insamlingen “I coronatider”.

Vill du bidra?

Vi vill gärna ha bilder och annat material från just din vardag och din del av Stockholms län.

Titta in på sidan “Bidra” för att se hur du gör. Du kan ladda upp bilder eller svara frågor.

close-icon