Matthias van Arkel

Modernistiskt måleri utvecklat till en tredimensionell upplevelse.

1967-

 

Matthias van Arkel är skolad i det klassiska måleriet, först vid Konstfack 1986-91 och sedan på Kungliga konsthögskolan 1991-93.

Efter att ha utforskat den traditionella oljefärgens möjligheter, började van Arkel i början av 2000-talet arbeta med transparent silikongummi. Han färgar själv in materialet, som valsas ut och bearbetas i oändliga variationer. Slutligen härdas det färdiga verket i ugn, i specialbyggda formar. Varken duk, glas eller vägg behövs för att hålla ihop konstverket, som kan ha formen av en tavla, en massiv kub eller något annat. Konstverken får en tredimensionalitet som gör dem till objekt som interagerar med omgivningen. De är taktila upplevelser som tål att röras vid, att vändas och vridas på och behöver inte nödvändigtvis upplevas från ett och samma håll. Själva materialet blir bärare av både färgen och det konstnärliga uttrycket.

Offentliga arbeten i urval:

Micro/Macro World, Lines of Thought, två vägghängda verk av silikongummi, Jakobsbergs bussterminal, 2011                                                                                                                                    Bench Lanscapes, bänkar i silikongummi och rostfritt stål, Hässelbyhallens entré, 2006

Konstverk: Micro/Macro world och Lines of Thought

close-icon