Sök

Zhen Xian Bao – Chinese Thread Case

Plats: I Tomas Robefelts ateljé på Långholmen, Stockholm

Under dagen får du veta mer om syetuiernas historia och du får lära dig att vika olika varianter av fack och lådor. Det finns möjlighet att tillverka ett dekorerat fodral med ungefär 11-13 fack, hopfällt mått ca 9 x 15 cm.

Denna typ av syetuier har under en lång tid nästan varit bortglömda, både i Kina och i resten av världen. Antagligen för att de är enkla bruksföremål gjorda av enkla material. Men sedan 1990-talet har de rönt ett ökat intresse och är idag samlarobjekt.

Fodralen har använts av olika minoritetsgrupper i sydvästra Kina som Miao, Dong och Yao, folk som bär dräkter med avancerade broderier.  De har förvarat sina nålar, trådar, broderigarn, mönster och mallar i de olika facken, men även kvitton, fotografier och andra personliga minnessaker. Zhen xian bao, nål-tråd-bok, kallas de flesta sorters syetuier på rikskinesiska. En särskild sort är dessa med fack av finurligt vikt papper, ofta med omslag av tyg. De kallas i vissa kretsar även Yang ben, som på kinesiska betyder ”exempel”. De kan se enkla ut på utsidan, men rymmer många nivåer av fack och lådor.

Kursen leds av Tomas Robefelt, textilkonstnär och designer. Material och kaffe med enklare tilltugg ingår i deltagaravgiften, adress och mer info kommer med kallelsen.

 

 

close-icon