Sök

Zhen Xian Bao – Chinese Thread Case

Plats: Långholmen, Stockholm

Fotograf: Tomas Robefelt

En inspirationsdag med Tomas Robefelt

Zhen xian bao, nål-tråd-bok, kallas de flesta sorters syetuier på rikskinesiska. En särskild sort är dessa med fack av finurligt vikt papper, ofta med omslag av tyg. De kallas i vissa kretsar även Chinese Thread Book eller Yang ben, som på kinesiska betyder ”exempel”. De ser enkla ut på utsidan, men rymmer många nivåer av fack och lådor innanför omslaget.
Fodralen har använts av olika minoritetsgrupper i sydvästra Kina som Miao, Dong och Yao, som ofta har avancerat broderade dräkter.  De har förvarat nålar, trådar, broderigarn, mönster och mallar i de olika facken, men även kvitton, fotografier och andra personliga minnessaker. Användningen har minskat allteftersom traditionerna förändras. Även de som fortfarande broderar använder ofta en enkel bambukorg eller en pocketbok som förvaring för sy- och minnessaker.
Denna typ av syetuier har under en lång tid nästan varit bortglömda, både i Kina och i resten av världen. Antagligen för att de är enkla bruksföremål gjorda av enkla material. Det har slitits ut och kommit ur modet. Sen 1990-talet har de rönt ett ökat intresse och blivit samlarobjekt, mycket genom turister som besökt de olika områdena. Fler och fler vill också lära sig att tillverka sina egna.

Under dagen berättar Tomas en del om syetuiernas historia och man får lära sig att vika olika varianter av fack och lådor. Det finns möjlighet att tillverka ett fodral med ungefär 11-13 fack, hopfällt mått ca 9 x 15 cm. Räcker tiden kan man dekorera med pennor, kritor eller akvarellfärg.

Inga förkunskaper krävs. Läs mer om Tomas arbete här: http://robefelt.se/

close-icon