Sök

Tampade näverburkar

Plats: Slöjdrummet Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23, Nacka

Tampade burkar Foto: Ramon Persson

När man tampar en burk formar man ett näverflak till ett rör med överlappande kanter. Kanterna formas till och låses med flikar, så kallade tampar. Med ytterligare ett lager näver och en noggrant inpassad botten blir burken tät nog att förvara matvaror i. Nävret kan dekoreras med stansar och färg, lock och botten görs av trä, även locket kan dekoreras samt förses med en knopp.

På den här kursen gör vi ganska små burkar och askar, lämpliga i köket eller till småsaker. Du får lära dig att arbeta med och dekorera näver, men även en del träarbete ingår och allt görs med handverktyg.

På fikonspråk skulle man säga att Ramon Persson är en av Sveriges ledande auktoriteter inom området träslöjd och snickeri. Han har många års erfarenhet från sitt tidigare arbete som hemslöjdskonsulent, egen företagare och lärare vid olika skolor och kurser. Förutom det traditionella slöjdandet är han flitigt anlitad inredningssnickare, men är kanske mest känd för sina fantastiska näverburkar.

Ramon låter förnuftet råda och tar genvägar när han kan, men han låter alltid handens arbete synas, bland annat genom att handhyvla alla ytor och ska det vara en profil någonstans så hyvlas den med – med profilhyvlar som han tillverkat själv. Som lärare och handledare är han mycket uppskattad, bland annat för sin stora generositet. Det här citatet om bilderna som ligger på hans hemsida säger väl det mesta:

”Och skulle något inspirera till eget slöjdande så varsågod, jag tror inte på copyright.”

www.ramonpersson.se

Nivå: Nybörjare.

Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

close-icon