Sök
Till innehållet

Täljkurs för kvinnor

Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23 Nacka.

Tälj med kniv och yxa

En helg med lekfullt skapande och vilsam närvaro under ledning av Mette Handler

Slevar, burkar, klädhängare, leksaker, pallar och knoppar. Frågar du Mette, är lyckan att tillverka sina egna saker. ”Det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra själv och det ger en frihet att veta att man kan själv. Det är helt enkelt roligt och man mår bra av att slöjda!”
Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, en tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dag, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft.

Fotograf: Mette Handler

Mette är danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärlekens. Jägmästare och byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp.
Slöjden börjar i skogen och vi slöjdar främst i färskt virke, men tiden är knapp så det blir en helg där vi slöjdar inne. Under kursen täljer vi med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Täljandets grunder, träslagen och dess egenskaper, bryning av verktyg och ytbehandling är några av de ämnen som berörs under helgen. Vi börjar en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån egna önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning. Inspirationsmaterial finns för den som behöver.

Läs mer om Mette här: www.mettehandler.se

Kursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Anmäl dig här: https://www.sv.se/avdelningar/sv-stockholm/kurser/talj-med-kniv-och-yxa—taljkurs-for-kvinnor-340922/

 

close-icon