Sök

Spinn på stödd slända

Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23 Nacka.

Under ledning av Josefin Waltin.

”Att utforska spånad på stödd slända är roligt och utmanande. Tekniken är meditativ och jag känner ett skönt lugn i kroppen när jag spinner. För mig tog det lång tid att lära mig att spinna i ett flöde, men när jag väl fick in tekniken blev det en fantastisk upplevelse och jag spinner sedan dess varje dag.” Josefin är förra sommarens vinnare i klassen ’Spånad på slända’ i tävlingen ’Spinnrocka loss’ på Skansen i Stockholm.
Spånad med stödd slända upplevs av många som mindre ansträngande för armar, axlar och nacke än med hängande slända, det går att spinna länge. Både långa och korta fibrer och väldigt tunt. Med en stödd slända kan du också spinna när du inte har så mycket plats, som till exempel när du sitter på tåget.
På kursen kommer vi att gå igenom vilka typer av stödda sländor som finns och hur de kan skilja sig i utförande, längd, vikt och material. Vi kommer att prova olika tekniker för att komma igång och bli bekant med sländan och hur den beter sig. Tanken är att du ska få en inblick i spånad på stödd slända och verktyg att själv fortsätta att öva in tekniken. Du kommer att få prova på olika sländor och sländskålar för att kunna ta reda på vad som passar dig.

Sländor och sländskålar finns till utlåning på kursen för dig som inte har egen att ta med. Josefin har också sländor till försäljning. Här kan du se hur det går till när Josefin spinner, det är Anna Herting som står bakom kameran: https://www.youtube.com/watch?v=akwXPgESPgg&feature=youtu.be

Du bör vara bekväm med att spinna på vanlig hängande slända för att ha glädje av den här kursen.

close-icon