Sök

Skärsvarvning

Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum

En kurs i skärsvarvningens ädla konst, med den ambulerande svarvarmästaren Åke Landström som besöker oss på Stockholms läns museum.

Skålar, askar, fat och pinnstolar – det finns en uppsjö av föremål som kan tillverkas genom svarvning. Tekniken har förekommit sedan 1300 f.kr och har varit ett populärt hantverk i olika perioder, genom åren. Grunden är densamma än idag; materialet roteras och genom bearbetning med skärande verktyg kan släta, rundade former skäras fram.

Åke lär ut hur svarvning går till i färskt och torrt virke samt berättar mer om svarvningens historik. Under kursen får du lära dig tekniken för att forma rundade och skålade former och pröva på att svarva Åkes specialitet – skålar i färskt trä. I kursen ingår också materialkunskap och verktygsslipning. Alla kursdeltagare får tillgång till en egen svarv och verktygsuppsättning under hela kursen.

Åke Landström är en uppskattad lärare med lång erfarenhet av slöjd. Han har arbetat som kursledare och pedagog på bland annat Sätergläntan, Capellagården och flera folkhögskolor och hantverksskolor i Sverige och Finland. Numera har han sin bas i Lillkyrka utanför Örebro, men reser land och rike runt med sina svarvningskurser.

Läs mer om Åke här: www.trasvarvning.se

Kursen är inställd! Återkommer i höst.

close-icon