Sök
Till innehållet

Kul med ull

Plats: Folkets Hus Kallhäll, Gjutarplan 2, Järfälla

En mötesplats för inspiration kring den svenska ullen

Inspireras, skapa kontakter, prova att spinna ull, umgås i trevlig miljö, handla produkter av lokala ull- och hantverksproducenter och lyssna på föreläsningar. Allt detta kan du göra under Kul med ulldagen. Presentation av vinnarna på årets tävling ”Spinnrocka loss”. Förra årets arrangemang lockade hundratals  besökare, och vi hoppas på en favorit i repris även 2018.

Hålltider:

  • 10:00- 16:00 Spinnträff, workshop, demo, ull- och hantverkstorg med försäljning
  • 10:00-15:00  Från ull till gull! Barnaktivitet
  • 11:00- 15:00  Föreläsningar

Föreläsningar

11:00- 11:45
Från ull vill jag till Ullvilja

Föreläsning med Roger Bush
En berättelse ur mitt perspektiv om vad jag har upplevt och lärt mig här på Wålstedts under mina sex år som en vanlig person som försöker förvalta ett kulturarv.
Jag berättar om hur föreningen Ullvilja har växt fram och en hel del om varför den har kommit till. Jag kommer också att ta upp vad som saknas och vad som måste komma till, om vi ska ha en levande textilindustri i Sverige i framtiden.

Wålstedts Textilverkstad AB har ända sedan firmans grundande 1935 tillverkat ullgarner för konstvävnad och stickning. I dagsläget spinns c:a 2000 kg färdigt garn per år. För att klara den produktionen köps c:a 4000 kg svensk ull in från ett nätverk av lokala leverantörer. Vårt varumärke, som skapades på trettiotalet, symboliserar fåren, familjen, Dalarna och spinnrocken. Märket borgar för en hantverksmässig kvalite och en skonsam, småskalig produktion. Dessa tankar är fortfarande ett rättesnöre för oss när vi nu i fjärde led för traditionen vidare in i tjugohundratalet.

13:00-13:30
INTERKNIT – hur internet förändrade stickningen

Från e-postlistor till ett helt digitalt stickliv; hur internet gjorde mig till en helt annan stickare. Verktyg och tips för att delta och dela med sig – och berika både ditt eget stickande och andras.

Heléne Wallin är en hängiven stickerska med mångårig erfarenhet av olika sticktekniker. Hon är ofta anlitad som ledare för kurser i flerfärgsmönster, spetsstickning och andra traditionella sticktekniker. Hon bloggar sedan många år på En till stickblogg och är en av rösterna bakom den populära stickpodden Nördic Knitting.


14:00-14:45
Fyra metoder för flerfärgsstickning med två (eller fler) trådar per varv.

Olle-Petter Melin berättar om fyra traditioner som han vill att vi stickare ska behärska. Stickning är sedan 1960 talet inte ett obligatoriskt ämne i skolundervisningen.  Handböcker i stickning lär sedan samma tid bara ut en enda och samma metod. Det innebär en risk att värdefulla traditioner går förlorade. Det är bara vi stickare som kan bevara dessa metoder och föra dem vidare.

Olle-Petter Melin som stickat ”i hela sitt liv” har sedan han pensionerades studerat Textilvetenskap i Uppsala. Hans magisteruppsats heter ”METODER FÖR FLERFÄRGSSTICKNING En undersökning av instruktioner i handböcker

Paketpris för alla tre föreläsningarna: 150 kronor, betalas på plats, Swish eller kontant. Biljettförsäljningen startar kl. 10:00.

Varmt välkomna till denna ulliga heldag!

Kul med ull är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Stockholms läns museum, Järfälla kommun, Folkets Hus Kallhäll, Ateljé Huskroken, Järfälla Hembygdsförening.

close-icon