Sök

Hjärtvärmare – workshop

Maria Gustafsson klädd i hjärtvärmare inspirerad av originalet från Färghandlare Nordströms Museum i Norrtälje

Hjärtvärmaren från Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje.

Hjärtvärmare har länge varit ett av Charlotte Hellsten Husmans många textila intressen. Genom åren har hon letat, undersökt och tittat på flera hjärtvärmare från olika delar av Stockholms län. Så den förtjusning och glädje som uppstod när just den här hjärtvärmaren hittades, i en låda i samlingen på Färghandlare Nordströms Museum, går nästan inte att beskriva. Charlotte och Slöjd Stockholm inledde då ett samarbete med Maria Gustavsson, Marias Garn. Maria fick i uppdrag att ta fram ett stickmönster till en hjärtvärmare med utgångspunkt i den som hittats i Nordströmska samlingen.

Nu kan du också ta del av arbetet med hjärtvärmaren. Vi bjuder in till föredrag, workshop och visning på Färghandlare Nordströms museum, ett borgarhem i Norrtälje från första delen av 1900-talet. Garnbutiken Garnadiset i Bandhagen har gjort i ordning en materialförpackning med garn och mönster på hjärtvärmaren som finns till försäljning under dagen.

”Sticka hjärtvärmare” med Maria Gustafsson.
Vi stickar en minihjärtvärmare för att gå igenom de moment som man behöver förstå för att kunna sticka en egen hjärtvärmare. Vi provar elastisk uppläggning, patentstickning, förkortade varv, minskningar i patent, elastisk avmaskning samt lite enkel spetsstickning efter diagram till kanten. Garn och stickor tar du med själv, mer info om vad du behöver kommer med kallelsen.

Obs! Begränsat antal platser, föranmälan krävs.

För frågor: Charlotte Hellsten Husman tfn 08-30 28 61
Hitta Hit: Museet ligger i hörnet av Lilla Brogatan och Tillfällegatan i ett hundra år gammalt trähus. Ingång från gården. För den som vill äta lunch finns flera olika restauranger i närheten av museet.
Tillgänglighet: Museet ligger en trappa upp utan hiss och på grund av trånga utrymmen kan varken rullatorer eller barnvagnar tas med upp i våningen. Workshopen äger rum i bottenvåningen i Odd Fellow-lokalen.
Läs mer: http://www.nordstromsmuseum.se/, http://mariasgarn.se/, http://garnadiset.se/

Arrangemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Stockholms läns museum, Färghandlare Nordströms museum och Textil- och Dräktgruppen Stockholms läns hembygdsförbund.

Relaterade Evenemang

close-icon