Sök

Gör egna verktyg

Plats: Slöjdrummet Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23, Nacka

Att göra verktyg – från spik till syl, mät och märkverktyg.

Under ledning av supertalangen, smeden och slöjdaren Ludwig Zackrisson får du tips och hjälp kring hur man gör sina egna enkla verktyg och hjälpmedel för slöjd och snickeri.

Egengjorda verktyg
Foto: Ludwig Zackrisson

 

Ludwigs egna skapelser är på gränsen till små konstverk, under helgen är det dock fokus på enkla och funktionella saker. Tanken är att utgå från bra material som är lätta att få tag på i bygghandeln och som inte kräver en stor maskinpark. Du får även lära dig hur man kan modifiera och göra om redan befintliga verktyg. Beroende på din egen förmåga och vad tiden räcker till får du möjlighet att tillverka och testa enkla verktyg för uppmärkning, såsom syl, märkkniv, ritsmått, karvsnittskniv, klubba/hammare, passare mm.

Ludwig har magiska händer, det är i alla fall vad man tror när man ser hans arbete. Träets mångsidighet passar honom och från första mötet har han sedan arbetat med trä på olika sätt. Hans nyfikenhet har lett honom in på mer och mer metallarbete och hans egentillverkade verktyg är i en klass för sig. Ludwig har en gedigen utbildning inom hantverk med bland annat studier vid Vindelns folkhögskola och Linköpings universitet, och till vardags arbetar han som smed hos Hans Karlssons klensmide. För att få en glimt av denna talang kan du följa honom på Instagram, men ställ dig i kö – han har i skrivande stund över 8000 följare!

”Jag har en enorm respekt för gamla hantverk och är inspirerad av formspråket i svensk folkkonst från 1800- och 1900-talet. I mitt arbete är den funktionella aspekten en central del. Jag tror att både utseende och praktisk funktion behövs för att man ska vara nöjd när man använder eller tittar på ett föremål.”

www.ludwigzackrisson.com
På Instagram hittar du honom under namnet slojdpojken

Nivå: Viss verktygsvana.

Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

close-icon