Sök

Broderi för alla 28 mars

Föreläsning av Ingela Wahlberg – Broderier då och nu – här och där

Hur ser ett medeltida broderi ut i närbild när man studerar det via mikroskåp? Vilket material är trädgårdsdrakarnas tänder gjorda av och vilka inredningstextilier syddes om till kyrkotextilier under 1600-talet? Det är frågor som Ingela arbetar med i sin forskning och som hon kommer att berätta om. Men vi kommer även att få höra om broderier från länder utanför Skandinavien men som det finns paralleller till i Sveriges textilskatt.
Ingela Wahlberg har arbetat som brodös och är adjunkt i textilvetenskap men också utbildad herrskräddare. Som brodös sydde jag väldigt många bokstäver men nästan inga blommor berättar Ingela. Första gången som hon fick betalt för ett broderi var 1978, det var ett broderi till en tonårskompis. Idag arbetar Ingela som textilhistorisk forskare och ett nystartat forskningsprojekt rör de medeltida Birgittinska textilierna från Vadstena kloster.
Under kvällen kommer Ingela också att visa och berätta om tekniker och detaljer från några spännande projekt och berätta om hur hon använder sig av provlappar i sitt arbete. Vi får också tillfälle att bekanta oss med några spännande broderier från Ingelas privata samling.

I slöjdrummet träffas vi som tycker om att brodera. Vi inspirerar varandra, pratar material och tipsar om det senaste kring broderi. Träffarna är till för dig som kan brodera och för dig som vill ha lite hjälp i starten. Gratis prova på-material för dig som ännu inte hunnit skaffa eget broderi ännu.

Fika till självkostnadspris. Ingen förhandsanmälan!

Relaterade Evenemang

close-icon