Sök

Brickvävning

Plats: Slöjdrummet Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23, Nacka

Nu är det äntligen dags för brickväv med Sonja Berlin igen. Med ny bok och lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Sonjas kurser brukar ges i fyra steg, som gradvis fördjupar kunskapen i brickvävningens oändliga möjligheter. Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är brickvävningens användning i ett samtida perspektiv.

Brickvävda band
Fotograf: Sonja Berlin

Brickvävningen har en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga.

Denna kurs passar dig som är historiskt intresserad och vill lära känna en nyckelteknik i historisk vävning, eller dig som vill utforska en teknik som ger stor kreativ frihet. Brickväven är lätt att ta med sig och kräver få redskap.

Kursinnehåll steg 1: Trädningsbetingad brickvävning.

Kursen omfattar trädningsbetingad brickvävning med metodisk genomgång av uträkning, mönstermöjligheter och val av trådkvalitet. Du lär dig att sätta upp egna brickvävar och grunderna för vävningen. Genom Sonjas forskning och erfarenhet får du också en inblick i teknikens historik och utbredning i världen.

Efter första delkursen ska du ha kunskaperna att själv sätta upp och väva band efter egen mönsterkomposition och i en lämplig garnkvalité. Du får prova de olika delteknikerna inom trädningsbetingad brickvävning, vilket innebär att du lär dig mönstra med fasta rapporter.

Du får en genomgång av grunderna i tekniken och en presentation av dess möjligheter. Vi väver prov-vävar i enskilda och gemensamma uppsättningar. Du lär dig mönsterkonstruktion och får mer inspiration för hur banden kan användas i ett modernt sammanhang.

Ev materialkostnad tillkommer.

Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

close-icon