Till innehållet

Målning och att avgöra färgtyp

Traditionella färgtyper för exteriört måleri

Traditionella färgtyper är fördelaktiga ur såväl teknisk och praktisk som estetisk synvinkel.   

Till skillnad från moderna färgtyper låter de fukt vandra genom färgskikten, och träet kan andas. Traditionella färgtyper åldras i jämn takt och på ett sätt som tillåter löpande underhåll. Dessutom är de historiskt riktiga att använda i samband med målningsarbeten på äldre bebyggelse. Se vidare under respektive färgtyp. 

Hur ser jag vilken färgtyp ytan är målad med? 

Slamfärg 

Slamfärg används vanligen på ohyvlade trä- och timmerfasader. Den kritar och vattnas ur och till slut blir fasaden näst intill trären igen. I vissa fall kan den krackerera och flaga av, men det beror snarare på underlaget än färgen.

Linoljefärg  

Väl bibehållen linoljefärg har spår efter penseln och träets struktur syns igenom. Om färgen är för tjockt pålagd kan det bildas rynkor i färgen. När utvändig linoljefärg åldras blir den matt och kritar. Med tiden krackelerar den också i små, små rutor som ser ut som ormskinn, som vittrar ner till färgöar. Till slut blottas det grånade träet helt.
Linoljefärg löses snabbt upp av 10-procentig sodalösning.  

Alkydfärg

Alkydfärg bildar en tjock och slät yta som jämnar ut underlagets struktur. När färgen åldras krackelerar den i rutor, något större än de som bildas i linoljefärg, och ser ut som krokodilskinn, som kan spjälka loss från underlaget. Flagorna blir stora och spröda.
Färgen löses långsamt upp av 25-procentig ammoniaklösning. 

Akrylatfärg (plastfärg) 

Akrylatfärg får en slät yta, men på nära håll kan man se små kratrar där den har blivit tjockt pålagd, det ser ut som porer. Underlagets struktur döljs av det tjocka färgskiktet. Utomhus kan plastfärg lossna i stora flagor. Flagorna kan vara mjuka eller hårda, men mjuknar vid uppvärmning. Färgen drar ofta med sig träets ytskikt. 
Akrylatfärg löses upp av T-sprit. 

När akrylatfärg (plastfärg) lossnar från underlaget kan det dras bort som en plastfilm. Foto: Anna Ulfstrand
Virket i det plastfärgsmålade balkongräcket har ruttnat. Foto: Anna Ulfstrand

Kalkfärg

Kalkfärg åldras jämnt och har en matt yta med lyster. Kalkfärg kritar. Gasutveckling uppstår då den stryks med 10-procentig saltsyra. 

Mycket gammal kalkputs på murverk. Foto: Elisabeth Boogh
close-icon