Besöksmål: Micro/Macro world och Lines of Thought

Kommun: Järfälla

Konstnär: Matthias van Arkel
Tillkomstår: 2011

Två färgstarka fondväggar möter dig som kommer till Jakobsbergs bussterminal. Materialet är detsamma för de båda, infärgat silikongummi. Men de båda verken har olika karaktär och uttryck.

I Micro/Macro World vid rulltrappan är gummit format till många olikfärgade bitar. De liknar i hopskrynklade klädesplagg, tygbitar, tuggummi, eller kanske ballonger utan luft. Varje del är som en microvärld och får en att associera till olika gestalter och former. Ser du den lilla röda fågeln i mitten? Samtidigt suger hela väggen uppmärksamheten till sig med sin färgrika komposition. Till vänster finns ett fönster där du kan se ut. Genom konsten visar sig verkligheten utomhus som en tavla.

©Matthias van Arkel/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

När du åker nedför rulltrappan kommer du närmare och kan för en kort stund studera detaljer. Vilka former och färger kan du upptäcka? Verkets uppbyggnad och titel leder tanken till människorna som befinner sig på platsen. Var och en är som en microvärld men tillsammans bildar alla resenärer en helhet. En komposition i väntan på bussen med olika personligheter.

©Matthias van Arkel/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

I “Lines of Thought” på den motstående väggen är silikongummit slätt. Vid en första anblick ser väggen ut att vara målad med pensel. Inte förrän du kommer riktigt nära går det att se att materialet är av gummi. Breda och smala linjer böljar horisontalt över ytan. Gula, röda, blåa, vita, gröna. Den mest framträdande färgen är gul. Linjerna bildar olika mönster som sätter igång fantasin. Regnbågar, soluppgångar, landskap och kullar.

©Matthias van Arkel/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Att följa linjerna och leta efter former kan fungera som kontemplation i väntan på bussen. Bli inte förvånad om det rätt var det är kliver ut en person ur konstverket eftersom en dörr här leder in till ett personalrum för SL-anställda. Väggen knyter an till bussterminalen som en plats med en ständigt pågående rörelse. Människor som förflyttar sig fysiskt men även i tanken.

©Matthias van Arkel/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Matthias van Arkel har arbetat med verket i olika delar som han sedan fogat samman till en helhet. Silikongummit har vulkaniserats, hettats upp i en ugn, så att det har samma väderbeständighet som ett bildäck. Tack vare materialet har de båda fondväggarna en ljuddämpande effekt. Ett helt nytt material och en ny teknik. Ändå påminner hans konst om måleri i modernistisk stil.

Konstnär: Matthias van Arkel

close-icon