Besöksmål: Män i båt

Kommun: Österåker

Konstnär: Sture Collin
Tillkomstår: 1994

Två gubbar sitter i en båt. Den främre har uppspärrade ögon och gapande mun. Han pekar in mot teatern som ligger intill. Där inne står ännu en gubbe av konstnären Sture Collin. Det är något galet över de två männen, ett uttryck som inte är så vanligt när det gäller konst i det offentliga rummet.


©Sture Collin/Bildupphovsrätt 2020 Foto Rebecka Walan

Sture Collin har gjort flera varianter på temat. Den första är från 1992 och heter Dårarnas båt. Den hittar du på Hornsgatspuckeln och här sitter fyra personer i båten. En annan skulptur finns i Västerås, och ytterligare en på Sockenplan. Det är något skört över Collins gestalter. Sällan skildras de utsatta i konsten, och ännu mer sällan när det kommer till offentlig konst.  

I den här båten sitter två personer. Män i båt heter den, rätt och slätt. Den främre sticker upp ett finger. Det finns något högfärdigt över dem. Ändå är de helt avskalade i sina ansiktsuttryck. Vart är de väg tro? Och hur känner de sig?  

Enligt en tolkning är verket som står på Hornsgatan en medeltida bild av mänskligheten; “ett skepp som redlöst driver mot undergången med en besättning av dårar”. Skulpturen skänktes till staden av Eva Bonniers donationsnämnd. Konstnären ville att den skulle placeras utanför landstingsförbundets hus, men så blev det inte.

Förr i världen befann sig personer med någon form av psykisk störning på samhällets botten och stöttes ut ur gemenskapen. Några år efter att Dårarnas båt kom till genomfördes psykiatrireformen, 1995, med avvecklingen av mentalsjukhusen som följd. Tanken var bland annat att människor skulle må bättre av att vistas utanför institutionerna, men för många blev det värre och en komplex situation uppstod med svårigheter att få stöd från samhället.

Sture Collin bidrar med gestalter som ingen annan gör i det offentliga rummet. Han synliggör människor som länge varit osynliga för det stora flertalet.

http://www.skulptur.stockholm.se/default.asp?id=9744&lang=

Konstnär:
Sture Collin

 

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon