Besöksmål: Jans plats

Kommun: Nacka

Konstnär: WiklundWiklund
Tillkomstår: 2017
Plats: Fisksätra torg

I Fisksätra hittar du gatuskyltar med mönster. Ingen skylt är den andra lik. De har namn som Braxengatan och Harrgatan. Mitt på torget står en lampa som har flera skyltar på sig. Skyltarna leder dig till olika adresser och destinationer i Fisksätra. En pekar hemåt med texten “Home”, en leder dig till “havet” och en tredje visar vägen till ”Tåget”. De är skrivna med olika stil och typsnitt. Home är präntat med raka ordentliga bokstäver, havet är skrivet i poetisk skrivstil utan versal. Tågskylten är rejäl och tydlig. Under vägvisarna till dessa destinationer får du veta hur du ska hitta till tio gatuadresser i området. Lampan är alltså både något som lyser upp och visar vägen. En vägvisare på Fisksätra torg.


©WiklundWiklund/Bildupphovsrätt i Sverige 2018 Foto Rebecka Walan

Konstnärsduon WiklundWiklund bodde under en tid i början av 2000-talet i Fisksätra. Från sin lägenhet kunde de urskilja mönster. Vardagens mönster. De såg detaljer ur liv. Men också strukturer fyllda av minnen. Eller kanske snarare anade: Minnen som bar upp en struktur, ett slags mönster. De skriver:

“Genom en starkt turkos spets ser vi ut i Fisksätra. En oändlighet av möjligheter. Gardinen fladdrar till. Textilen aktiverar, genom sin rörlighet, det omgivande fasta. Vi både betraktar och är där.”

Efter ett tag började de ta kontakt med grannarna. Då hade konstnärsduon börjat kalla sig för Fisksätra mönsterarkiv, ja man kan till och med säga att de blev Fisksätra mönsterarkiv. De började samla in minnen och mönster. Dessa mönster bidrog till att utforma skyltarna i området. Bakom varje mönster finns minnen. Minnen av hur varje duk, tapet, strumpa eller kortlek i hemmen har använts.

En tanke med skulpturen på torget är den ska bli en plats att stämma möte vid. Ett poetiskt minnesmärke som också leder dig rätt.   

Citatet är från boken Fisksätra Mönsterarkiv – Porträtt av en plats 2007 -2017

Jans Plats har producerats på uppdrag av Stena Fastigheter, Öppna konsten, Konsten att skapa stad samt Smart Kreativ Stad. 

 

WiklundWiklund

 

close-icon