Besöksmål: Hästskojare

Konstnär: Sven Lundqvist
Tillkomstår: 2009

Hästen stretar emot. Den är på väg att sätta sig på bakhasorna och blottar tänderna. Vi kan föreställa oss hur den gnäggar högljutt. Hästägaren verkar obekymrad över hästens krumbuktande. Han håller i grimman och är vänd från hästen medan han tittar på de två herrar som ska inspektera djuret. De ser lite skeptiska ut. Titeln anger att det är en hästskojare de har att göra med.

©Sven Lundqvist/Bildupphovsrätt 2020 Foto Anneli Mannberg

Så kunde det gå till förr i världen när hästar såldes, kanske händer det fortfarande. Hästen ska visas upp från sin bästa sida. Fel och brister säger inte försäljaren något om.

Vid första anblicken rymmer skulpturen stor dramatik. En häst som stretar emot har starka krafter. Men det är i minspelet det verkliga dramat äger rum. Hästförsäljaren ser inte glad ut, mungiporna är neddragna. Den främre köparen, han med käppen, ser heller inte glad ut. Den andra mannen, han står med händerna lojt knäppta bakom ryggen. Förmodligen blir inte köpet av, de har genomskådat hästskojaren.

När skulpturen kom på plats invigningstalade Carl Johan Gestrup som var ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

“Skulpturen Hästskojare föreställer sådant vi läst om hos till exempel Frithiof Nilsson Piraten, eller hört andra berätta om. En scen återgiven med den glimt i ögat och i det behändiga format som kännetecknar den här fina lidingökonstnären. Skulpturen har stått i konstnärens trädgård i flera år, fram tills Lidingö Stad gavs möjlighet att förvärva verket. Det lånades omedelbart ut till Solvalla en period. Därför tog det lite tid innan det nu kom på plats. En tanke var att placera skulpturen i en rondell, men det hela landade senare i att kultur- och fritidsnämnden bad park- och konstkunniga i administrationen om tre kvalificerade förslag till placering, som tillät barn att klappa och krama de här gubbarna.”

Skulpturen göts i två exemplar och ett exemplar finns i Sandviken där den uppfördes redan 1984.

Parken har i folkmun fått sitt namn av skulpturen. Den kallas för Hästskojarparken.

Konstnär:
Sven Lundqvist

close-icon