Besöksmål: Funderingar i väntrum

Kommun: Nacka

Konstnär: Stig Lindberg
Tillkomstår: 1965 –1966
Plats: Nacka sjukhus

Konstverket är uppbyggt av 13 reliefer i stengods och finns i entrén till Nacka sjukhus. I formerna syns olika mönster och bilder. Här kan du hitta ansikten med både glada och ledsna miner. En del har mönster som påminner om fossiler och urtida former, men det finns också bilder från naturen som blommor, växter och snäckor.

©Stig Lindberg/Bildupphovsrätt i Sverige Foto:

Verket går i blått, men några delar har lerans bruna färg. De flesta former är runda men också här finns undantag. I mitten av väggen syns till exempel en större form som leder tanken till att något är på väg, att något färdas. Kanske en båt? Tillsammans med den blåa vagnliknande formen till höger skapar dessa en rörelse i konstverket.

Hur har konstnären, Stig Lindberg, känd för sina barnboksillustrationer och keramik, rent tekniskt gått till väga? Jo, först har han format mönster i fuktig sand. Sedan har han fyllt formerna med lera som på så sätt fått sandens avtryck.

Verket installerades 1965 – 66, ett år efter att sjukhuset byggts.

På väggen mellan stengodsformerna har han ristat in mönster för att skapa en rytmisk helhet. “Funderingar i väntrum” är fyllt av fantasifulla former och figurer som kan tolkas på olika vis. Tack vare variationen av uttryck kan du göra nya upptäckter varje gång du går förbi.

Konstnär: Lindberg, Stig
Tillkomstår: 1965-1966

close-icon