Besöksmål: Flicka med ring

Kommun: Huddinge

Konstnär: Asmund Arle
Tillkomstår: 1989
Plats: Huddinge centrum

En flicka håller i en ring. Hon står och hänger på ena höften och tittar genom ringen. Trots att det är en skulptur i brons kan vi se vilka kläder och vilken frisyr hon har. Vi kan också få en idé om hennes sinnesstämning. Hon är klädd i en klänning, den slutar precis ovanför knäna. När du går runt och tittar bakifrån ser du att håret hänger i en fläta på ryggen.  


©Asmund Arle Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Fotograf Peter Berglund

Idén till den här skulpturen fick Asmund Arle när han var ute och promenerade i skogen och fick syn på några flickor som lekte med rockringar. Från början hade han tänkt att göra en flicka med en boll, men när han såg flickorna i skogen bestämde han sig för att istället göra en flicka med ring . Hon ser ut att vara i tio-årsåldern, men leken tycks ha avstannat. Hon tittar nedåt mot marken, som om hon funderar över något. Vad tror du att hon tänker på? 

Asmund Arle har sagt att han måste ha sett det han har skulpterat. Han hittade inte på fritt från fantasin, hans gestalter fanns på olika sätt lagrade i honom. Ett kännetecken för hans uttryck är att man kan se fingrarnas avtryck i skulpturen. 

 

close-icon