Till innehållet

Besöksmål: Fittja Moské

Kommun: Botkyrka

Den första moskén med böneutrop i Sverige.

Den 26 april 2013 var ett historiskt ögonblick för svenska muslimer. Från den 32 meter höga minareten, tornet som ligger i anknytning till moskén, hölls det första böneutropet i Sverige. Moskén heter Fittja Moské och ligger nära Alby sjön i Fittja, Botkyrka kommun.

Byggnaden är ritad av den turkiske arkitekten Eray Ercan Aygün och stod efter tio års lång byggtid klar 2007. Fittja Moské är en av de få moskéerna i Sverige som är ritad för ändamålet. De flesta moskéer har ursprungligen byggts för andra funktioner. Finansieringen av moskéerna sker ofta med hjälp av bidrag från församlingsmedlemmar och ibland av utländska organisationer.

Fittja Moské är utformad som en traditionell turkisk moské med många orientaliska detaljer. Det finns till exempel ett kupolformat tak, en gårdsplan med fontän avsedd för tvagning innan bön och en minaret som förmodligen är den högsta i Västeuropa. Moskén är riktad mot vallfartsorten Mekka i Saudiarabien med en mihrab (dekorerad nisch) och markerad qibla (böneriktning). Moskéns minbar (predikstol) finns till höger om nischen.

Ett mycket viktigt inslag för moskéer är det mattäckta golvet, där männen sitter och utför sina böner. Kvinnor och barn sitter uppe på särskilda balkonger som är byggda runt själva bönesalen. Fittja Moské innehåller även festlokal för bröllop, gästrum och bibliotek. Fittja Moské ägs och drivs av Botkyrka turkiska islamiska kulturförening och är öppen för studiebesök.

Hör Rabia berätta om Fittja Moské.

Närmaste SL-hållplats: Fittjavägen

close-icon