Besöksmål: Fisksätra II

Kommun: Nacka

Konstnär: Ilhan Koman och Henry Gustafsson
Plats: Fisksätra allé
Tillkomstår: 1975

Fiskar har fångats i ett nät. Krabbor och kräftor krälar på botten. Även en cykel har fastnat i ett av näten. Ilhan Koman och Henry Gustafsson har gjort tre stora skulpturer som placerats längs gångstråket i Fisksätra. På ett fyndigt sätt anspelar de på ortnamnet Fisksätra.


©Ilhan Koman Henry Gustafsson/Bildupphovsrätt 2019 Foto: Rebecka Walan

 Samtidigt bildar de tre verken en berättelse. I Fisksätra III finns inte bara havsdjur utan också två människor som blickar upp mot himlen. De ser unga ut. Som om konstnären vill säga att de har framtiden för sig.


©Ilhan Koman Henry Gustafsson/Bildupphovsrätt 2019 Foto: Rebecka Walan

Trots att skulpturerna är av järn ger de ett lätt intryck, vilket beror på att de inte är kompakta utan har fått öppna lösningar. Du kan till och med gå in i dem, stå mitt i havet och titta upp på en fisk som fångats i nätet ovanför dig. Sjögräset som växer på botten, fiskar som rör sig ovanför och under, gör att blicken dras än hit, än dit.


©Ilhan Koman Henry Gustafsson/Bildupphovsrätt 2019 Foto: Rebecka Walan

Det behövs inte mycket fantasi för att föreställa sig livet på havsbotten, och ja det känns faktiskt som om man är i vattnet när man står mitt i ett av verken. Och havet är ju inte långt borta, det är bara någon kilometer ner till viken.

Konstnär: Ilhan Koman

close-icon