Sök

Besöksmål: Beskyddare

Kommun: Solna

Konstnär: Ernst Billgren
Tillkomstår: 1995

Mitt bland fotgängare, cyklister och biltrafik ligger en hjort och blickar ut över stadslandskapet. Intill skulpturen står en lind och stadshuset blir en bakgrund.Ernst Billgrens skulptur har fått en strategisk placering intill Centralvägen som leder in till Solna centrum.

©Ernst Billgren/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Foto: Elisabeth Boogh

Hjorten har ett grönt bronshuvud och en kropp av guldmosaik. Som sällskap har han en räv i en kruka som nyfiket sticker upp sitt huvud. ”Vad händer här egentligen?”, tycks den fråga. På sockeln finns fyra bilder i mosaik. De föreställer skogens olika djur och fåglar i silhuett mot en stämningsfull kvällshimmel.

Ernst Billgren har berättat att skulpturgruppen föreställer en vilande väktare/beskyddare som från sin lilla kulle vid trädet har en bra utblick in mot Solna centrum. Likt gamla tiders väktare vid stadens portar håller han ett beskyddande öga på Solnaborna.

Billgrens Beskyddare bildar tillsammans med den omgivande stadsbilden en stämning som lite liknar den som finns i hans målningar, där skogens vilda djur och växter kliver in i människans ordnade vardagsrum. Samma krock med natur och kultur uppstår när Billgrens idylliska hjort ses mot stadshusets betongskrapa och gatans trafik. Ser inte skulpturen här också lite exotisk ut? Ändå verkar den ha funnit sig väl tillrätta. Med upphöjt lugn och gnistrande guldinslag håller hjorten koll på både trafik och människor.

Konstnär: Billgren, Ernst
Tillkomstår: 1995

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

close-icon