Besöksmål: Beskyddare

Kommun: Solna

Konstnär: Ernst Billgren
Tillkomstår: 1995

Mitt bland fotgängare, cyklister och biltrafik ligger en hjort och blickar ut över stadslandskapet. Intill skulpturen står en lind och i bakgrunden skymtar stadshuset.Ernst Billgrens skulptur har fått en strategisk placering intill Centralvägen som leder in till Solna centrum.

©Ernst Billgren/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Foto: Elisabeth Boogh

Hjorten vakar majestätiskt över infarten till Solna med sitt gröna bronshuvud och kropp av guldmosaik. Som sällskap har han en räv i en kruka som nyfiket sticker upp sitt huvud. “Vad händer här egentligen?” tycks den fråga. På sockeln hittar du fyra bilder i mosaik som föreställer skogens  djur och fåglar i silhuett mot en stämningsfull kvällshimmel.

Ernst Billgren har berättat att skulpturgruppen föreställer en vilande väktare/beskyddare som från sin lilla kulle vid trädet har en bra utblick in mot Solna centrum. Likt gamla tiders väktare vid stadens portar håller den ett beskyddande öga på Solnaborna.

Beskyddare bildar tillsammans med den omgivande stadsbilden en stämning som lite liknar den som finns i hans målningar, där skogens vilda djur och växter kliver in i människans ordnade vardagsrum. Samma krock med natur och kultur uppstår när den glänsande hjorten ses mot stadshusets betongskrapa och gatans trafik. Med upphöjt lugn håller hjorten koll på både trafik och människor.

Konstnär: Billgren, Ernst
Tillkomstår: 1995

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

close-icon