Stockholm Art Trail – långt utanför länets gränser

Som att kliva in ett tempel med vackra och starka färger. Eller stå öga mot öga med en dinglande figur inristad i silversmycke. Eller betrakta ett vackert mönster för att sedan förstå att det är ett sönderrivet stålstaket.

När konsthösten slår upp sina portar på vid gavel visar länets konsthallar angelägen och tänkvärd konst. Även det som har en skön yta rymmer komplexa frågor. Rätten till mark, identitet, och gränsdragningar är några av dem. Gränsdragning när det gäller den egna kroppen likväl som land och mark. Flera utställningar visar på orättvisor och fenomen inte bara utanför Stockholmsregionen utan också långt, långt utanför landets gränser.

När du besöker länets konsthallar i höst hamnar du både i Pakistan, Indien och Patagonien. Är det en tillfällighet? Att flera konsthallarna spränger både Stockholms och länets gränser med råge. Kanske behöver vi utblickar under pandemieländet. Hur som helst känns konsten som visas angelägen och drabbande.

I Norrtälje konsthall kan du ta del av den indiska konstscenen genom de två Mumbai-baserade konstnärerna Jitish Kallat och Reena Saini Kallat. Reena har bland annat tecknat av gränser som människan skapat genom krig och territoriala tvister. Färgskalan är dov och hållen i svart och grått. Teckningarna känns genuina och påminner om van Goghs kolteckningar, men när de visas tillsammans med sönderrivna staket, ja då blir uttrycket ett annat. Det är starkt och vackert på samma gång.

Bild på tre konstverk
Reena Saini Kallats verk “Deep rivers run quiet “. Foto: Rebecka Walan.

I Tyresö konsthall där den pakistanfödda konstnären pedagogen och aktivisten Saadia Hussain ställer ut möter besökaren en helt annan färgskala. Rosa, rött, grönt och guld. “Som att kliva in ett tempel”, säger Charlotte Gyllner, kultursekreteraren som har kurerat utställningen Pieces of me… Och det är bara att hålla med. Men snart blir det tydligt att det under den vackra och färgstarka ytan finns ett laddat budskap. Genom mönster och färger berättar Saadia Hussain om krig och gränser. Om att bära med sig ett moderland och ha ett nytt hemland. I verket som heter just Pieces of me bildar kartbilden av Sverige och Pakistan ett mönster. Länderna är sammanflätande och ibland överlappar de varandra. Men det finns också ett annat budskap. Målningar som tangerar moderskap och barnafödande. Det som ger liv.

Konstverk i rött, grönt och svart. En indisk kvinna sitter i vänster hörn.
Pieces of me… av konstnären Saadia Hussain. Foto: Saadia Hussain.

Utställningen An Inside Within Another Inside med den norska konstnären Eli Maria Lundgaard kan du se i Marabouparken konsthall. Skulpturer, videoverk och konst på vägg samsas i den gamla Maraboufabrikens lokaler. Det är en komplex utställning, här finns mycket att upptäcka. Skulpturer som låter och knastrar. Som om de viskar och vill oss något. På golvet ligger tusen keramiska delar spridda över golvet. Alla är gjorda med konstnärens handavtryck synliga och ingen är den andra lik. Som “ett personligt alfabet” står det i katalogen. I rummet svävar svarta skuggor, de påminner mig om spökplumpen, men det är avtryck från Lundgaards kropp. Och det är det utställningen handlar om. Våra kroppars inre och hur de påverkas av det som finns där utanför. Och, jo visst påverkas jag både kroppsligt och till sinnet av Eli Maria Lundgaard.

Bild på konstverk
An Inside within Another Inside av Eli Maria Lundgaard. Foto: Eli Maria Lundgaard.

Mäktigt måleri möter du i Haninge konsthall. Madeleine Hatz berättar att hon först målar på golvet. Sedan får hon se vilken värld som växer fram. Inte förrän målningen är klar vet hon från vilket håll den ska visas. Målningarna har blivit till på skilda platser. I New York, Sörmland och Peking. Och här anas både storstad och natur, men rymmer också svärta som kan spåras som oljefläckar. Hatz är både aktivist och målare. Under det flödande blodröda döljer sig förbjudna tecken från upproret på Himmelska fridens torg. Det är sinnligt och storslaget på samma gång.

Bild på tavla i ateljémiljö.
Berättelser av Madeleine Hatz. Foto: Madeleine Hatz.

Har du hört talas om Patagonien? Det är ett landområde som brer ut sig över Chiles och Argentinas gränser. Det tillhör ursprungligen Mapuchefolket som under lång tid fått kämpa för sin mark. Storföretag som Benetton har sett vinster och urholkat området. Samtidigt presenteras Mapuchefolket på Leleque Museum, ett nyöppnat antropologiskt museum i Argentina, som en utdöd kultur. Och vem äger museet? Jo Benetton. Kring dessa förhållanden, eller snarare missförhållanden, kretsar Elena Mazzis utställning Silver Rights i Södertälje konsthall. Här dinglar fantastiska silversmycken tillsammans med tryck som visar på skog och skuggfigurer av människor. Suggestivt och med ett direkt tilltal. På en av väggarna är Mapuchefolkets färger uppmålade.

Silver Rights av Elena Mazzi.. Foto: Tiberio Sorvillo

Konsten på länets konsthallar är komplex samtidigt som den öppnar dörrar.  

Genom Stockholm Art Trail vill Stockholms läns museum slå ett slag för de ambitiösa konstsatsningar som är på gång i Stockholms län. Sammanlagt presenteras elva konsthallar på sidan https://stockholmslansmuseum.se/upptack/stockholm-art-trail/ På museets Facebook och Instagram kan du se filmer där konsthallschefer och intendenter berättar om flera av utställningarna.

Stockholm Art Trail pågår under september-oktober.

Välkommen till länets konsthallar!

Om skribenten

Rebecka Walan

Rebecka Walan arbetar som konstintendent på Stockholms läns museum

close-icon