Tidsresenärerna

Inom slöjden har det alltid varit en självklarhet att själv skapa de föremål man har haft behov av. Tidigt i mänsklighetens historia så började människor att specialisera sig på olika hantverk och man började att sälja det man var bra på att producera, för att sedan köpa det man själv inte kunde framställa.

Idag så tillverkar få personer i vårt land de saker man dagligen använder. De allra flesta köper sina kläder. Men i de fall man inte kan köpa de kläder man vill ha, så behöver man själv sy dom. Så är fallet med majoriteten av de personer som sysslar med så kallat historiskt återskapande. De syr själva sina plagg och lägger ofta ner mycket tid på att få alla detaljer rätt. Att få tag på rätt sorts material och använda tidstypiska sömnadstekniker kan bli en rolig utmaning och i många fall en sport, men kan också vara otroligt frustrerande. Här på bloggen kommer vi att presentera ett gäng slöjdare som sysslar med just historiskt återskapande! De kommer att visa oss vad de sytt, hur de sytt, och ta oss med på en resa genom nästan 1000 år.

Ni kommer att få träffa Amica, Linnea, Maria, Magdalena och Karin. Helt vanliga personer, med vanliga arbeten, men med en spännande garderob och en fäbless för att sy kläder från helt andra tider än 2019. De kommer att dela och visar hur de är klädda – inifrån och ut.

Om skribenten

Maria Neijman

Maria Neijman arbetar som hemslöjdskonsulent för barn och ungdom på Stockholms läns museum/Slöjd Stockholm

close-icon